sobota, 21 lipca
11:38

Królowa smaku i tortów

MARTA RYŻEK - KALKOWSKA jest powszechnie znana postacią telewidzom i czytelnikom wielu tytułów prasowych.

FOT. Facebook/Marta Ryżek-KalkowskaFOT. Facebook/Marta Ryżek-Kalkowska

Martę Ryżek- Kalkowską z Rogoźna gościliśmy już na naszych łamach kilka lat temu. Od tego czasu wystąpiła kilkakrotnie w programach telewizyjnych i nie ma już praktycznie - jak sama mówi - gazety kulinarnej, w której nie ukazałby się jej przepis. W marcu wyszła książka pt. „Kulinarne podróże po Wielkopolsce”, w której pani Marta reprezentuje nasze miasto smacznymi przepisami. Ale na tym nie koniec, bo jeszcze w tym roku ukaże się książka z większą ilością jej autorskich przepisów, promująca Rogoźno.

JAK GWIAZDA
Na swoim koncie ma również trzy sesje okładkowe do popularnych magazynów kulinarnych. Nie sposób przecenić więc jej osiągnięć, zdobyła taką renomę i grono stałych klientów, że dziś trzeba zapisywać się w kolejce, aby zamówić wymarzony tort.
Mistrzyni wypieków jest doskonale znana nie tylko w Rogoźnie, bo jej wypieki przemierzają niekiedy dziesiątki, a nawet setki kilometrów. Zamiłowanie do kucharzenia ma od dziecka, a przejęła je od swojej mamy. Teraz to zamiłowanie i talent wykazuje jej dziewięcio - letnia córka Urszula, która bardzo chętnie pomaga mamie przy ozdobach na tort, bo to specjalistka od bajek i poprawia każde detale.
Torty wykonane przez panią Martę różnią się od tych z cukierni, bo nie używa żadnych gotowych mieszanek. Poza tym są misternie wykonane i niezwykle piękne. Do każdego klienta stara się podchodzić indywidualnie, spełniając jego oczekiwania, a nawet marzenia.
W domu państwa Kalkowskich króluje kuchnia tradycyjna, regionalna, z małą domieszką nowoczesnego smaku. Pani Marta korzysta z gotowych przepisów, ale często je unowocześnia.
- Jestem otwarta na nowe smaki, uwielbiam gotować, na swoim koncie mam ponad 600 przepisów, a pieczeniem ciast i robieniem tortów zajmuję się na co dzień, prowadząc własną działalność gospodarczą - mówi mistrzyni kuchni. - Torty i gotowanie, to moja pasja i wkładam w to całe serce, gdyż jest to coś, co naprawdę kocham robić. Uwielbiam tworzyć nowe przepisy, sfotografować je i móc dzielić się nimi na portalach kulinarnych. Wiem, że bardzo dużo osób sobie je chwali, a co najważniejsze - korzysta z nich - dodaje. (...)

 

WIĘCEJ W ŚRODOWYM WYDANIU GŁOSU NR 13 Z 28 MARCA 2018 R.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem