sobota, 21 października
11:58

Europoseł zajada się golonką...

Golonka wielkopolska wraca na wielkopolskie i polskie stoły dzięki posłowi do Parlamentu Europejskiego, Adamowi Szejnfeldowi.

Po długiej batalii z biurokracją w Polsce i w Brukseli posłowi Adamowi Szejnfeldowi udało się doprowadzić do wpisania golonki peklowane” na listę produktów objętych wyłączeniem z rygorystycznych unijnych przepisów żywieniowych.

 - Nieuzasadniony moim zdaniem zakaz sprzedaży golonki peklowanej, czyli naszej słynnej golonki wielkopolskie” uderzał nie tylko w konsumentów, ale także w przedsiębiorców - rzeźników, wędliniarzy, kupców oraz restauratorów, którzy ponosili z tego tytułu wymierne straty finansowe. Bardzo się cieszę, że w końcu udało się sprawę pozytywnie załatwić – mówi zadowolony europoseł z Wielkopolski.

Powodem wycofania przez służby sanitarne tradycyjnego surowego wyrobu mięsnego o nazwie golonka peklowana z obrotu handlowego w Wielkopolsce i w całej Polsce miało być stosowanie w procesie peklowania mięsa przypraw zawierających azotany i azotyny w pewnym zakresie przekraczające normy określone w przepisach ochrony zdrowia UE. Jednakże wiele innych tradycyjnych produktów kulinarnych pochodzących z pozostałych państw członkowskich UE, również przekraczających różnego typu unijne normy, znalazło się na liście produktów objętych prawną derogacją. Z polskich przysmaków udało się do tej pory wyłączyć z unijnych przepisów na przykład kiełbasę białą surową, tatar, czy metkę łososiową.

- Zakaz sprzedaży golonki peklowane” szkodził także wizerunkowi Unii Europejskiej, która często przez przeciwników przedstawiana jest jako organizacja, która ślepo kieruje się wyłącznie biurokratycznymi wytycznymi, nie zważając na ludzkie przyzwyczajenie oraz regionalną tradycję. Należy przypomnieć, iż regionalne i tradycyjne produkty kulinarne, w tym golonka wielkopolska, są od wieków wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur, co czyni z nich istotny element naszego dziedzictwa kulturowego. Dlatego niezwykle ważne jest, aby chronić tego typu specjały od zapomnienia i wyparcia przez żywność masowo produkowaną metodami przemysłowymi – uważa eurodeputowany z Wielkopolski.

Celem peklowania surowej golonki jest nadanie mięsu specyficznych, charakterystycznych cech smakowo-zapachowych oraz barwy i konsystencji, porządnych przez koneserów tradycyjnej gastronomii w Polsce. Taka golonka jest przysmakiem szczególnie w Wielkopolsce i na Śląsku.

- Niestety, pominięto m.in. oczywisty fakt, iż golonki peklowane nie spożywa się na surowo. W trakcie obróbki termicznej natomiast wytrącają się z niej niebezpieczne związki zakazane przez Unię Europejską.Uważam zatem, że decyzja o zakazie produkcji i sprzedaży golonki peklowanej była od początku całkowicie bezpodstawna - podkreślił poseł Szejnfeld.

Poseł Szejnfeld jest w PE członkiem m.in. Komisji Rynku Wewnętrznego i Ochrony Konsumentów, temat ten więc bardzo wpisywał się w zakres kompetencji spraw, którymi się zajmuje w Brukseli. (red)

Komentarze   

 
+3 #10 ... 2017-08-01 17:53
Europoseł zajada się golonką...a potem http://tv.se.pl/wiadomosci/posel-po-adam-szejnfeld-parkuje-w-niedozwolonym-mi,30656/
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+10 #9 Janko 2017-07-31 05:52
Cytuję olo:
Najpierw debile wymyślą coś a póżniej pokazują że coś zrobili dla ludzi Debile nie yrzeba było tego ruszać to i odkręcać by nie potrzeba IDIOCI

Aktywność tych darmozjadów rośnie zwykle gdy zbliżają się wybory.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+13 #8 olo 2017-07-29 16:39
Najpierw debile wymyślą coś a póżniej pokazują że coś zrobili dla ludzi Debile nie yrzeba było tego ruszać to i odkręcać by nie potrzeba IDIOCI
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+17 #7 artus 2017-07-29 11:31
Z gęby widać,że zgrywus, karierowicz.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+20 #6 tolo 2017-07-28 09:17
Z tymi kłakami to bym go do stołu nie zprosił szybciej do koryta
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+18 #5 haha 2017-07-28 05:45
Niech sobie przygotuje zapas, bo przegra wybory i micha będzie pusta.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+19 #4 Wągrowiec 2017-07-27 21:41
Ta świńska morda zajada się golonką? To sprzedawczyk i gnida !
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+22 #3 Miś Fazi 2017-07-27 18:16
Cytuję edek:
Jak widze tą m... to nawet peklowana golonka mi nie smakuje

Mam tak samo...bleeeeee ee
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+17 #2 Art 2017-07-27 16:23
Tylko świeża golonka z szybkowaru z odpowiednio gotowaną kapustą .Takim daniem zajada się do dziś Stanisław Tymiński jak widać po nim w okazałym zdrowiu .
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+24 #1 edek 2017-07-27 16:12
Jak widze tą m... to nawet peklowana golonka mi nie smakuje
Cytować | Zgłoś administratorowi
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem