poniedz., 23 kwietnia
17:35

Plon niesiemy

Fot. Piotr ChudzyńskiFot. Piotr Chudzyński

W niewielkiej wsi Samsieczno, położonej w województwie kujawsko-pomorskim, co roku pod koniec sierpnia organizowane są parafialne dożynki. W kulturze chrześcijańskiej zwyczaj dziękczynienia Bogu za pomyślnie ukończone żniwa sięga III wieku. Dopiero od XIX stulecia obrzędy dożynkowe nabrały bardziej świeckiego charakteru. Wówczas powstała tradycja, iż właściciel majątku, bądź bogaty gospodarz, na zakończenie żniw organizował żniwiarzom biesiadę z tańcami. W ubiegłym roku właśnie z samsieczańskich dożynek przywiozłam do domu wyśmienity tort dożynkowy.

Samsieczański tort dożynkowy

(wg Elżbiety Kozłowskiej z Suchaów)

Skład: na biszkopt (forma o średnicy 24 cm)

5 jajek; 1 szklanka mąki; 1 szklanka cukru; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli; na poncz: 200 ml wody; 25 ml spirytusu; 1 opakowanie cukru pudru; 1 płaska łyżka cukru; na czekoladowy krem: 2 kostki masła; 2 tabliczki gorzkiej czekolady; 2 łyżki cukru pudru; 2 łyżki posiekanej mlecznej czekolady orzechowej; 2 łyżki wiśni ze spirytusu; 2 łyżki rodzynek nasączonych spirytusem; 2 łyżki płatków migdałowych; na posypkę: 1 szklanka górskich płatków owsianych; 2 łyżki masła; 3 łyżki cukru pudru; na dekorację: 1 tabliczka gorzkiej czekolady; dowolne cukrowe ozdoby.

Wykonanie:  Przygotowanie tortu rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu. W tym celu oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dosypujemy cukier. Do ubitej piany dodajemy kolejno żółtka oraz przesypujemy na nią mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wysmarowaliśmy tłuszczem. Biszkopt pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. W międzyczasie przygotowujemy krem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. W misce miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem, do którego następnie dodajemy po łyżce letnią, rozpuszczoną czekoladę. Na koniec do kremu dodajemy: posiekaną mleczną czekoladę, wiśnie, rodzynki i płatki migdałowe (część kremu bez dodatków możemy odłożyć do dekoracji). Ostudzony biszkopt dzielimy na trzy części. Składniki ponczu mieszamy i nasączamy nim blaty biszkoptu. Każdy blat ciasta smarujemy kremem, jak też jego boki i wierzch. Tak przygotowany tort wkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy posypkę a`la musli. Na patelni rozgrzewamy masło, na które wsypujemy owsiane płatki wraz z cukrem pudrem. Chwilę całość smażymy (bez przerwy mieszamy płatki drewnianą łyżką, aby się równomiernie zrumieniły), aż pokryją się delikatną warstwą karmelu. Płatkami (po przestudzeniu) posypujemy boki tortu, zaś jego wierzch pokrywamy rozgrzaną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i zdobimy gotowymi ozdobami cukrowymi.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem