Baner wyborczy Jarosław Berendt

 

 

sobota, 22 września
08:57

Święto chleba

Fot. Piotr ChudzyńskiFot. Piotr Chudzyński

Sierpniowe niebo zdobią spadające gwiazdy - meteory z roju Perseid. Świecą, ponieważ wpadając do atmosfery, na skutek tarcia, zapalają się. „Świetlisty deszcz” ma też inne, święte i romantyczne wytłumaczenie. Ludowe porzekadło głosi, że nie są to meteory, a „łzy świętego Wawrzyńca”. Podobno pochodził z Hiszpanii i był diakonem u boku papieża Sykstusa II. Czasy, w których żył święty, nie sprzyjały chrześcijanom. Panujący cesarz Walerian nie tylko pragnął ich śmierci, ale też majątku Kościoła. Istnieją przekazy, że idący na ścięcie papież Sykstus II miał zlecić św. Wawrzyńcowi rozdanie biednym wszelkich kosztowności Kościoła. Stąd, jak zapytano diakona o złoto chrześcijan, miał zawołać, wskazując na rzymską biedotę: „oto nasze skarby, można je wszędzie znaleźć”. Odpowiedź nie spodobała się cesarzowi, dlatego nakazał zgładzić również Wawrzyńca poprzez spalenie (prawdopodobna jest wersja, że został ścięty tak samo jak papież).
Rodzaj jego męczeńskiej śmierci odpowiada za sycylijski zwyczaj przykładania obrazka z jego wizerunkiem do poparzonych miejsc.
Dawniej w Polsce istniała tradycja święcenia chleba w dniu męczeńskiej śmierci św. Wawrzyńca (10 sierpnia). Chleb zwany „chlebem Wawrzyńca”, następnie rozdawano potrzebującym, a okruchami jego karmiono bydło, aby się zdrowo chowało.

Słodki chleb twarogowy

Składniki: 125 g masła; 125 g cukru; 150 g mielonego twarogu;

2 jajka; 350 g mąki; 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;skórka otarta z jednej cytryny; 125 g rodzynek; 1 płaska łyżeczka soli;
na cukrową posypkę: 50 g roztopionego masła; 3 łyżki
cukru; 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu.

Wykonanie: Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier, otartą skórkę z cytryny, sól i twaróg. Masę ucieramy do momentu, aż powstanie jednolity krem. W osobnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do serowej masy dodajemy jajka i miksujemy tak długo, aż powstanie gładka masa. Do masy dodajemy 1/3 mąki z proszkiem do pieczenia i również miksujemy. Resztę mąki wraz z rodzynkami zagniatamy rękoma. Z ciasta formujemy bochenek i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu smarujemy go roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

Dodaj komentarz

Regulamin dodawania komentarzy

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem