Baner wyborczy Jarosław Berendt

 

 

sobota, 22 września
09:05

Święto gorących psów

Fot. Piotr ChudzyńskiFot. Piotr Chudzyński

4 lipca 1916 roku, w Dniu Niepodległości, przy jednej z nowojorskich budek z hot dogami czterech konsumentów tego specjału usiłowało ustalić, który z nich jest większym amerykańskim patriotą. Wskazywać na to miała ilość spożytych „gorących psów” (kto zjadł ich więcej, tym większe miało być jego zaangażowanie patriotyczne). Podobno to wydarzenie dało początek jednemu z największych turniejów „sportowego jedzenia” na świecie – Nathan`s Hot Dog Eating Contest. Obecnie wyczynowe jedzenie to wielomilionowy biznes, objęty nadzorem międzynarodowej federacji. Dla czołowych zawodników „jedzeniowego” sportu jest to główne źródło ich utrzymania, gdyż nagrody w tego typu konkursach sięgają nawet 10 tysięcy dolarów. Obecnym mistrzem świata w jedzeniu hot dogów na czas jest Amerykanin Joey Chestnut, którego rekord wynosi 68 sztuk w 10 minut. Joey mieszka w Kalifornii, ma 32 lata, waży 110 kg i posiada 1,8 m wzrostu. Do zawodów trenuje pijąc w odpowiednio dużych ilościach wodę lub mleko. W ten sposób rozciąga żołądek. Mistrz spożywa sportowo nie tylko hot dogi. Równie wysokie miejsca zajmuje w jedzeniu na czas: kanapek z grillowanym serem, hamburgerów, skrzydełek kurczaka, steków i burritos. Podobno jego ulubionym dodatkiem do jedzenia jest sos sojowy. Dziwić jedynie może, że uprawiając tego typu dyscyplinę sportu można jeszcze lubić jedzenie.

Domowe hot dogi

Składniki: 10 cienkich parówek; 30 dag mąki; 2 dag drożdży; 1 łyżeczka cukru pudru; 125 ml mleka; 1 jajko; 1 żółtko; 4 dag masła lub margaryny; szczypta soli.

Wykonanie: Podgrzewamy lekko mleko, a następnie dodajemy cukier, drożdże i łyżkę mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy do niego żółtko, jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Całość wyrabiamy drewnianą łyżką (jeśli ciasto byłoby za gęste, dodajemy odrobinę mleka), aż do momentu gdy ciasto będzie gładkie. Następnie dodajemy roztopione, letnie masło i kontynuujemy jego wyrabianie, aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło (powinno podwoić swoją objętość). W międzyczasie obieramy parówki z osłonek i każdą dzielimy na dwie części. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i dzielimy na 20 prostokątów. Owijamy parówki ciastem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Chwilę odczekujemy, żeby hot dogi nieco podrosły, a następnie pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Domowe hot dogi podajemy z ketchupem lub musztardą.

Dodaj komentarz

Regulamin dodawania komentarzy

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem