REKLAMA

   

 

głos 950x120

wtorek, 14 sierpnia
07:11

Milion, milion purpurowych róż

Fot. Piotr ChudzyńskiFot. Piotr Chudzyński

Żył sobie pewien malarz, miał dom i obrazy. Razu pewnego zakochał się w aktorce i sprzedał wszystko co posiadał, aby kupić jej morze purpurowych róż.
Taką historię w latach 80-tych ubiegłego wieku opowiadała piosenka, którą śpiewała ówczesna gwiazda rosyjskiej sceny wokalnej – Ałła Pugaczowa. Podobno odzwierciedlała ona prawdziwe losy miłości wybitnego gruzińskiego malarza prymitywisty Niko Pirosmaniego, który dla francuskiej aktorki i tancerki Margarity sprzedał cały swój majątek, aby móc kupić tyle róż, żeby wyścielić nimi cały plac przed jej oknem hotelowym. Niestety Margarita nie doceniła jego poświęcenia. Jak tylko ustaliła, że dar ten nie pochodzi od milionera, a od ubogiego, zakochanego artysty, bez zbędnej zwłoki wróciła do Paryża. Cóż, okazuje się, że kobiety (w tym i artystki) są strasznie pragmatyczne. Od namiętnej, szalonej miłości i miliona róż wolą prozaicznego milionera.

Drożdżowe racuszki z różaną konfiturą (przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej)

Skład: 3 szklanki mąki; 2 szklanki mleka; 30 g świeżych drożdży; 1 łyżka cukru; 2 jajka; 1 łyżka oleju; szczypta soli; tłuszcz do smażenia racuszków; konfitura różana; szklanka kwaśnej śmietany; 1 opakowanie cukru pudru.

Wykonanie: Podgrzewamy mleko. Następnie rozpuszczamy w nim drożdże. Do mleka dodajemy łyżkę cukru. Wyrośnięty rozczyn przelewamy do miski, dodajemy jajka, szczyptę soli i mąkę. Całość starannie mieszamy, aby nie było grudek. Na koniec wlewamy olej. Jeszcze raz mieszamy ciasto, przykrywamy je lnianą ściereczką i pozostawiamy przez ok. 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy na dużej patelni tłuszcz. Nabieramy ciasto łyżką umoczoną w oleju i smażymy je do zrumienienia z obu stron. Racuszki podajemy gorące, z kwaśną śmietaną, uprzednio wymieszaną z cukrem waniliowym oraz konfiturą różaną.

Różana konfitura

Skład: (na mały słoik o pojemności 250 ml) 2/5 słoika płatków róży cukrowej bądź pomarszczonej (mocno ugniecionych); 2/5 słoika cukru; 1/5 przegotowanej wody; 2 łyżki soku z cytryny.

Wykonanie: Zbieramy płatki róż, obrywając ich białe końce (ich obecność uczyniłaby konfiturę gorzką). Na mały słoik powinniśmy zebrać ok. 2 litrów płatków. Następnie opłukujemy i ubijamy je w słoiku. Na warstwę różanych płatków wlewamy sok z cytryny, po czym wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy konfiturę ok. 90 minut. W międzyczasie wyciągamy słoik i potrząsamy nim, aby cukier rozpuścił się całkowicie. Po wyjęciu słoika z garnka jeszcze raz nim potrząsamy.

Dodaj komentarz

Regulamin dodawania komentarzy

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem