poniedz., 23 kwietnia
17:37

Truskawkowe pole

Fot. Piotr ChudzyńskiFot. Piotr Chudzyński

Truskawkowe krzaczki coraz liczniej porastają piaszczyste wzgórza morenowe Kaszub. Dzieje się tak, za sprawą rozwijającego się przemysłu opartego o certyfikowane kaszubskie truskawki (kaszebske malena). Unijny certyfikat – Chronionego Oznaczenia Geograficznego – oznacza, że są tradycyjnym kaszubskim produktem. Kaszubi ich uprawę prowadzą od początku XX wieku. Choć historia sprowadzenia pierwszych truskawek jest niejasna, to wiele wskazuje na to, że przybyły one na Kaszuby z Niemiec. „Truskawkobranie”, bo tak nazywa się ta impreza, od tamtej pory jest co roku organizowana w pierwszą niedzielę lipca w Złotej Górze, nieopodal Brodnicy.

Truskawkowy tort

Składniki: ciasto: (tortownica o średnicy 21 cm) 10 dag mąki tortowej; 10 dag mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 3 jajka; 20 dag cukru; 4 łyżki wody; krem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem; 1/2 l mleka; 20 dag miękkiego masła; 100 ml likieru amaretto (ewentualnie możemy zastąpić kilkoma kroplami olejku migdałowego); 20 dag świeżych truskawek; dżem: 25 dag świeżych truskawek; 3 łyżki cukru żelującego; dekoracja: 200 g masy marcepanowej (możemy z niej całkowicie zrezygnować); 2 łyżki cukru pudru potrzebne do rozwałkowania marcepanu; 10 dag świeżych truskawek.

Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Następnie żółtka ucieramy z dwoma łyżkami cukru. Stopniowo dolewamy wodę (powinna powstać bardzo puszysta masa). Mieszamy razem obie mąki oraz proszek do pieczenia. W dalszej kolejności dodajemy je do masy żółtkowej. Ubijamy białka z pozostałym cukrem i delikatnie łączymy je z ciastem. Powstałą masę przelewamy do tortownicy (spód formy smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia, dzięki temu uzyskamy równy biszkopt). Tak przygotowany biszkopt umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 st. C. Ciasto pieczemy ok. 40 minut. Przystępujemy do przygotowania kremu. W tym celu gotujemy budyń, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Miksujemy masło i po łyżce dodajemy do niego ostudzony budyń. Do gotowego kremu wlewamy stopniowo likier, nie przestając go miksować (to zapobiegnie zważeniu kremu podczas dodawania alkoholu). Opłukujemy truskawki i obieramy je z szypułek. Najładniejsze odstawiamy do dekoracji. Pozostałe kroimy na mniejsze cząstki. Truskawki przeznaczone na dżem krótko przesmażamy z cukrem. Ostudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Na pierwszym krążku ciasta rozkładamy dżem truskawkowy. Przykrywamy go drugim krążkiem biszkoptu, na którym rozkładamy połowę kremu wymieszanego z pozostałymi, pokrojonymi truskawkami. Na kremie umieszczamy ostatni krążek biszkoptu. Całe ciasto pokrywamy równomiernie pozostałym kremem. Jeśli rezygnujemy z marcepanu, to pozostaje nam udekorowanie ciasta truskawkami. W przypadku, gdy dysponujemy masą marcepanową to zagniatamy ją z cukrem pudrem i rozwałkowujemy na cienki placek, którym staranie obklejamy cały tort. Przed podaniem przybieramy go świeżymi truskawkami.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem