Kalinka
- Szczegóły
- Utworzono: czwartek, 28, maj 2015 10:37
- Izabela Chudzyńska
- Odsłony: 2088
„Rosła kalina z liściem szerokiem,
Nad modrym w gaju rosła potokiem,
Drobny deszcz piła, rosę zbierała,
W majowym słońcu liście kąpała.”
„Kalina” Teofil Lenartowicz
Krzewy kaliny niezmiennie upiększają wiejskie ogrody i przydrożne kapliczki. Dzikie kaliny koralowe porastają wilgotne lasy całej Polski. Ich krwistoczerwone owoce dojrzewają we wrześniu. Kalina jeszcze do niedawna miała bardzo silną pozycję w kulturze wiejskiej. Na podstawie starej pieśni ludowej, poświęconej tej roślinie, Iwan Łarionow (XIX-wieczny rosyjski kompozytor i folklorysta) opracował najbardziej rozpoznawalny, rosyjski utwór muzyczny pt. ”Kalinka”. W Polsce powszechnie uważa się, iż owoce kaliny koralowej są trujące i nie nadają się do jedzenia. W mniemaniu tym jest trochę prawdy, gdyż jedzone na surowo mogą podrażniać układ pokarmowy.
Jednak wystarczy udać się na Białoruś, Ukrainę, bądź Słowację, aby zobaczyć, iż na targach sprzedaje się jej owoce, zaś w sklepach można kupić dżem kalinowy. Zatem można jeść kalinę, tylko trzeba wiedzieć jak to robić.
Kalinka
(podobnie jak pieśń, sałatka ma również rosyjskie korzenie)
Składniki:
50 g ugotowanego na sypko ryżu długoziarnistego; 1 dymka; puszka tuńczyka w sosie własnym; 1 małe, słodko-winne jabłko; 1/2 strąku czerwonej papryki; 1/2 strąku zielonej papryki; 3 łyżki ziaren kukurydzy z puszki; 2 jajka;
na sos: 50 g sera typu feta; szklanka kefiru; 1 łyżka soku z cytryny; 1 łyżka posiekanego szczypiorku; 1 łyżka posikanego koperku; sól i pieprz.
Wykonanie:
Obieramy jabłko i dymkę. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Do miski przesypujemy ugotowany ryż i mieszamy go z pokrojonym jabłkiem i dymką. Opłukujemy papryki i również kroimy je w drobną kostkę. W tej postaci dodajemy do ryżu. Gotujemy jajka na twardo. Odcedzamy z zalewy tuńczyka. Ugotowane jajka, pokrojone w kostkę, wraz z tuńczykiem i kukurydzą dodajemy do sałatki. Wszystko starannie mieszamy i odkładamy w chłodne miejsce. W czasie, gdy sałatka się schładza, przygotowujemy sos. Dokładnie ucieramy ser z kefirem. W dalszej kolejności sos doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Na końcu dodajemy posiekane zioła. Tak przygotowany sos odstawiamy do lodówki, aby również się schłodził. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.