piątek, 20 lipca
14:36

Zielone Świątki

Jajecznica po cieszyńsku. Fot. Piotr ChudzyńskiJajecznica po cieszyńsku. Fot. Piotr Chudzyński

Zielone Świątki, czyli Święto Zesłania Ducha Świętego, obchodzone jest w siódmą niedzielę po Wielkanocy. Podobno w średniowieczu, w czasie odprawianej z tej okazji mszy świętej, zrzucano z sufitu kwiaty symbolizujące dary Ducha Świętego oraz wypuszczano gołębie, które miały symbolizować Trzecią Osobę Boską. Dzisiaj mało widoczne są oznaki celebrowania Zesłania Ducha Świętego, sporadycznie zdarza się majenie domów gałązkami brzozy, jeszcze rzadziej tatarakiem. Nie ma typowo zielonoświątkowych potraw, choć podobno dawniej bywało inaczej. Na Śląsku Cieszyńskim istniał zwyczaj smażenia jajecznicy na Zielone Świątki. Kiedy tylko dopisała słoneczna pogoda, sąsiedzi i krewni udawali się w plener, gdzie rozpalali ognisko, na którym smażyli jajecznicę na wędzonej słoninie. Spożywali ją na kromkach razowego chleba. Tej jajecznicowej biesiadzie towarzyszyły z reguły śpiewy i tańce. Od 2008 roku cieszyńska jajecznica wpisana została na Listę Produktów Tradycyjnych.

Jajecznica po cieszyńsku

Składniki: 100 g wędzonej słoniny; 8 jajek; 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku; sól.

Wykonanie: Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i chwilę smażymy na patelni. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i lekko rozbijamy je widelcem. Tak przygotowane wlewamy na patelnię ze słoniną. Smażymy nie przestając mieszać. W międzyczasie dodajemy szczypiorek. Kontynuujemy smażenie, aż do uzyskania zwartej konsystencji (nie powinna spływać z kanapki). Jajecznicę po cieszyńsku serwujemy na razowym chlebie - lub mniej tradycyjnie - na bułeczkach z płatkami owsianymi.

Bułeczki z płatkami owsianymi

Składniki: (na ok. 15 sztuk) 

300 g pełnoziarnistej mąki pszennej; 200 g mąki żytniej; 50 g świeżych drożdży; 1 łyżeczka cukru pudru; 400 ml letniej wody; 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego; 1 łyżeczka soli; 4 łyżki płatków owsianych.

Wykonanie: Do dużej miski wsypujemy oba rodzaje mąki. Całość mieszamy i na środku robimy dołek. Do dołka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier puder i wlewamy 100 ml letniej wody. Oprószamy zaczyn mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie dodajemy olej, sól i tyle wody, aby powstało elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut. Następnie odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, które ostrym nożem nacinamy na krzyż, smarujemy wodą i posypujemy płatkami owsianymi. Tak przygotowane odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Po czym przez około 20 minut pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 st. C.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem