piątek, 16 listopada
11:41

Prezydencki maj

Fot. Piotr ChudzyńskiFot. Piotr Chudzyński

Ubieganie się mężczyzn o władzę wydaje się oczywiste i naturalne. Natomiast żądza władzy u kobiet odbierana jest z dużą rezerwą, pomimo że w historii świata pojawiło się kilka wybitnych przywódczyń. Niewątpliwie kobietą ambitną była Mary Todd – żona 16. prezydenta Stanów Zjednoczonych Abrahama Lincolna (1861-1865). Mary pochodziła z zamożnej rodziny plantatorów. Współcześni jej uważali, że jest piękną kobietą. Podobno jako młoda panienka mówiła swoim przyjaciołom, że będzie żoną prezydenta. W tej materii okazało się, że miała właściwe przeczucie, które podpowiedziało jej wybór (spośród wielu kandydatów) młodego, biednego prawnika. Najwidoczniej czuła, że to z Abrahamem Lincolnem przekroczy próg Białego Domu. W 1860 roku republikanie wystawiają Lincolna jako swojego kandydata na urząd prezydenta, a ten - miażdżąc swoich trzech kontrkandydatów - zdecydowanie wygrywa wybory. Podobno żonę o tym fakcie zawiadomił słowami „Wybrali Nas”. Mary była bardzo zaangażowana w kampanię wyborczą męża. W jej przepisach kulinarnych znalazła się nawet receptura na „Babkę wyborczą”.

Babka wyborcza

Składniki (na formę o pojemności 2l): 2 szklanki mąki; 50 g drożdży; 1/2 szklanki ciepłego mleka; 1/2 szklanki ciepłej wody; 1/2 kostki miękkiego masła; 1 jajko; 1/2 szklanki rodzynek; 1/3 szklanki brandy (lub wódki); 1/2 szklanki cukru; 1/2 łyżeczki cynamonu; 1 łyżka soku cytrynowego; 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej; szczypta soli; tłuszcz do wysmarowania formy; na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru; 2 łyżki soku cytrynowego.

Wykonanie: Rodzynki przesypujemy do słoika i zalewamy brandy. Słoik szczelnie zamykamy i pozostawiamy na noc. Do garnuszka wlewam ciepłe mleko i wodę. Następnie dodajemy 1. łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Dodajemy szklankę mąki i wszystko starannie mieszamy. Tak przygotowany rozczyn odkładamy w ciepłe miejsce, do momentu aż podwoi swoją objętość (ok. 20 minut). Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. W dalszej kolejności dodajemy jajko, cynamon, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Do maślanej masy dodajemy wyrośnięty rozczyn. Odsączamy rodzynki z brandy. Dodajemy je do ciasta wraz z pozostałą mąką. Całość starannie mieszamy i wlewamy brandy pozostałe z nasączania rodzynek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby wyrosło (ok. 1 godziny). Wyrośnięte ciasto pieczemy w rozgrzanym do 190 st. C piekarniku przez ok. 45 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, krótko studzimy i wyjmujemy z formy. Z cukru pudru i soku cytrynowego ucieramy lukier, którym smarujemy wierzch ciasta (nie lukrujemy boków, choć pozwalamy polewie na nie spływać).

Dodaj komentarz

Regulamin dodawania komentarzy

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem