środa, 25 kwietnia
10:32

Kwietniowy solenizant

Fot. Piotr ChudzyńskiFot. Piotr Chudzyński

Dwudziesty trzeci kwietnia to dzień imienin Wojciecha, a zarazem data śmierci czeskiego biskupa Adalberta (takie imię przyjął św. Wojciech na bierzmowaniu). Święty Wojciech (956–997) pochodził z możnej rodziny Sławnikowiców, która z rodem Przemślidów rywalizowała o władzę w Czechach. W wieku niespełna 30 lat został biskupem Pragi.
Brak sukcesów w nawracaniu rodaków skłonił go do wyjazdu do klasztoru w Rzymie, w którym planował poświęcić się do śmierci kontemplacji. Jednak na prośbę zwierzchnika, zamiar ten musiał poniechać. Powrócił do Pragi, jednak na krótko, gdyż po tym jak wstawił się za niewierną żoną jednego z możnowładców, ponownie musiał uciekać do Rzymu. Tam zaprzyjaźnił się z cesarzem Ottonem III, który namówił go na apostolską wyprawę do Prus. Wojciech udał się tam wraz z swoim bratem Gaudentym. Nie potrafił przekonać Prusów, którzy swoją nieakceptację dla nowych idei poparli mordem ich głosiciela.
Wówczas to politycznym refleksem wykazał się władca Polski Bolesław Chrobry. Wykupił ciało Wojciecha i złożył je w kościele w Gnieźnie, co na owe czasy było równoznaczne z kanonizacją. Wiedział bowiem, że posiadanie męczennika w centralnym grodzie będzie fundamentem ideowym państwa. Stąd, praski biskup po swojej śmierci, zaczął odgrywać pierwszoplanową rolę w tworzeniu państwa polskiego, a jego brat Gaudenty, stał się pierwszym gnieźnieńskim arcybiskupem.
Honorując czeskiego patrona Polski, warto sięgnąć do czeskiej kuchni.

Rabarbarowy kołacz z makiem

Składniki: ciasto: 250 g pszennej mąki; 180 g masła; 1 jajko; 1 opakowanie cukru waniliowego; 1 łyżka cukru pudru; szczypta soli; makowe nadzienie: 200 g mielonego maku; 1 szklanka tłustego mleka; 2 łyżki masła; 6 łyżek cukru; 2 jajka; 2 łyżki pokruszonych herbatników; rabarbarowa warstwa: 2 szklanki pokrojonego rabarbaru; 3 łyżki cukru; cytrynowy lukier: 4 łyżki cukru pudru; 2 łyżki soku z cytryny.

Wykonanie: Rabarbar mieszamy z cukrem w rondelku i delikatnie podgrzewamy, aż puści sok i stanie się miękki (ale nie będzie się rozpadał). Na stolnicy siekamy mąkę z solą, cukrem i masłem. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na pół godziny do lodówki. W tym czasie w rondelku zagotowujemy mleko z masłem i połową cukru. Do gorącego mleka wsypujemy mak i chwilę całość gotujemy. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i dodajemy przestudzony mak. Ubijamy białka na pianę i delikatnie łączymy je z masą makową. Rozwałkowujemy ciasto, którym wykładamy natłuszczoną tortownicę o średnicy 24 cm (część ciasta odkładamy do dekoracji). Przekładamy je do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i pieczemy około 15 minut. Po czym wyjmujemy i posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Na warstwie herbatników rozkładamy rabarbar i masę makową. Odłożone ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paski i układamy z nich ozdobną kratkę na cieście. Kołacz pieczemy przez około 50 minut. Ostudzony pokrywamy cytrynowym lukrem, który otrzymujemy ucierając cukier puder z sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem