niedziela, 21 stycznia
02:49

Dlaczego Popeye jadł szpinak?

Fot. Piotr ChudzyńskiFot. Piotr Chudzyński

Najbardziej znanym na świecie konsumentem szpinaku był bohater amerykańskiego komiksu żeglarz Popeya. To jemu Ameryka zawdzięcza wzrost o 33 proc. sprzedaży tego warzywa w latach 30-tych XX wieku. Tenże bohater komiksu, a później filmu animowanego, swoją siłę czerpał ze spożywania ogromnych ilości szpinaku. Właśnie w tym czasie, gdy amerykańskie dzieci bawił „szpinakożerny” żeglarz, w świecie nauki funkcjonował pogląd (oparty o badania niemieckiego naukowca z końca XIX wieku), że warzywo to jest porównywalnie bogate w żelazo jak czerwone mięso. Jednak mit ten, już na początku 50-tych lat XX wieku, (o którego rozprzestrzenianie obwiniano Popeya), zaczęto obalać. Szpinak owszem miał w swoim składzie żelazo, ale trudno przyswajalne i wcale nie było go w nim, aż tak dużo. Tymczasem w prasie (w tym też naukowej) pod adresem Popeya zaczęły ukazywać się kąśliwe uwagi, typu – lepiej by było, gdyby zamiast szpinaku, żuł puszkę po nim. Niestety wiedza tychże krytykantów była płytka. Nie wiedzieli, iż Popeye nie jadł szpinaku z powodu żelaza, a witaminy A. Dowodem na to jest komiks z lipca 1932 roku, w nim scenka, gdzie dziewczyna Popeya o imieniu Oliwia, pyta go (widząc jak spożywa szpinak prosto z grządki):
- Dobry Boże! Czy ty jesteś koniem?
Na co żeglarz odpowiada:
- Szpinak jest bogaty w witaminę A, a ona czyni człowieka silnym i zdrowym.
Skoro zatem Popeye jadał szpinak ze względu na witaminy, a nie żelazo, to wydaje się być dobrym powodem, aby czynić to nadal.

Rolada ze szpinakiem i wędzonym łososiem (wg Anetty Głowińskiej z Dąbrówczyna)

Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (możemy zastąpić 500 g świeżego); 4 jajka; 1 łyżeczka masła; 1 łyżka mąki; 300 g twarogowego serka o smaku chrzanowym; 400 g wędzonego łososia w plastrach; 2 ząbki czosnku; sól, pieprz.

Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i przesmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak (jeśli używamy świeżego, to należy listki pozbawić łodyżek i porwać je na małe fragmenty). Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na pianę. Przestudzony szpinak łączymy z żółtkami i ubitymi białkami. Na koniec dodajemy mąkę i całość doprawiamy solą i pieprzem. Szpinakową masę omletową wylewamy na blachę (30x32), wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Upieczony, przestygnięty omlet smarujemy chrzanowym serkiem, na którym układamy plastry łososia. Omlet zwijamy w roladę. Po czym zawijamy je ściśle w folię do żywności i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Roladę serwujemy pokrojoną w plastry, gdyż wówczas przypomina japońskie suszi.

Komentarze   

 
0 #2 Pablo 2016-12-08 15:53
Poukładałeś to składnie w jedną całość
i o to chodzi w tym temacie.

My web blog :: www (http://www.twojem4.pl: http://www.twojem4.pl/k/zakupy.htm)
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
0 #1 Laurinda 2015-08-14 18:14
Mam mieszane uczucia.. ale artykuł bardzo dobry!

My site :: zdrowy tryb zycia blogspot, http://www.hallusforte.pl: http://www.hallusforte.pl/,
Cytować | Zgłoś administratorowi
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem