niedziela, 21 stycznia
02:47

Kobieta instant

Fot. Piotr ChudzyńskiFot. Piotr Chudzyński

Każda epoka posiadała swój ideał kobiety. W średniowieczu ceniono niewiasty skromne i pobożne, nieco później – tajemnicze i intrygujące, a od początku XX wieku – wyemancypowane i bezpruderyjne. Po epoce wiktoriańskiej (XIX w.), gdzie nikt w eleganckim świecie nie ośmieliłby się mówić o seksie, nastała epoka jego kultu. W latach sześćdziesiątych XX wieku, gdy pojawiły się tabletki antykoncepcyjne, młode pokolenie całkowicie wyrwało się z dotychczas obowiązujących więzów życia intymnego. Nastąpiło oderwanie seksu od prokreacji, a co więcej - i od miłości. Seks stał się przyjemnością samą w sobie. W tej nowej rzeczywistości obie płcie poczuły się jakoś nieswojo. W konfrontacji z wyzwolonymi kobietami dawny agresywny, dominujący, kontrolujący siebie i swoją kobietę mężczyzna powoli umiera. Natomiast współczesna kobieta, od której oczekuje się, aby była w pewnym stopniu kobietą (miła, emocjonalna, opiekuńcza) i mężczyzną jednocześnie (opanowana, zdecydowana, konkurencyjna), prowadzi nieustanną walkę z... kilogramami. Bowiem czuje, iż tylko osoby szczupłe mogą osiągnąć sukces. Ponadto współczesne kobiety, funkcjonujące zarówno w domu i w „pozadomiu”, cierpią na ogromny deficyt czasu. Dawne 2-3 godziny, które poświęcały na przygotowanie posiłku, dziś stopniały do 15-30 minut. Z tej przyczyny wartościowe zdaje się być tylko to, co oszczędza czas. Stąd ogromna popularność produktów instant oraz dań z ryżem, czy też makaronem.

Tagliatelle z sosem szynkowo-szpinakowym

Skład: 350 g makaronu tagliatelle (wstążki); 2 dymki; 2 łyżki masła; 300 g świeżego szpinaku (możemy użyć mrożonego); 250 ml śmietany kremówki; 200 g gotowanej szynki w plasterkach; szczypta mielonej gałki muszkatołowej; sól, pieprz; 2 łyżki płatków migdałowych.

Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szpinak dokładnie płuczemy, usuwamy grube łodyżki i rwiemy na kawałki. Szynkę kroimy w paski. Na dużej teflonowej patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim cebulę z szynką i szpinakiem. Dolewamy śmietanę, doprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos jeszcze chwilę gotujemy, aż stanie się gęsty. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Na małej patelni prażymy, bez udziału tłuszczu, płatki migdałowe. Ugotowany makaron odcedzamy, rozkładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem