piątek, 19 stycznia
05:47

Wege-święta

fot. Piotr Chudzyńskifot. Piotr Chudzyński

Zbliżające się Święta Wielkanocne motywują do przejrzenia wszystkich wypróbowanych receptur. Niekiedy gospodyni przygotowująca świąteczną ucztę napotyka na dość kłopotliwy problem. Otóż albo na święta zapowiedział się z wizytą wegetarianin, bądź jeden z domowników właśnie odmówił spożywania mięsa. Dzisiaj wegetarianizm to styl życia ludzi nowoczesnych, często młodych (póki co częściej odmawiają jedzenia mięsa kobiety, niż mężczyźni, choć to powoli się zmienia). Dawniej rezygnacja ze spożywania mięsa kojarzona była z ubóstwem. Pod koniec XIX wieku w Zurychu do wegetariańskiej restauracji Dom dla Wegetarian i Abstynentów klienci wchodzili ukradkiem, aby przypadkiem nikt nie pomyślał, iż nie stać ich na kawałek pieczonego mięsa. Dzisiaj wegetariańska restauracja położona jest w centrum miasta, prowadzi ją wnuk kucharki niegdyś gotującej w Domu dla Wegetarian i Abstynentów. Menu w tym przybytku zbiorowego żywienia stanowią potrawy z całego świata, sporządzane z ekologicznych składników. Wizyta w nim należy do dobrego tonu, gdyż dzisiaj wegetarianizm to bardziej szpan niźli wstyd. Zatem zabłyśnijmy wegetariańsko w te święta.

Pasztet z marchewki

Składniki: 1 kg marchewki; 1/2 l bulionu warzywnego z kostki; 100 g masła; 1 łyżka cukru; 50 ml białego wina; 3 jajka; 3 łyżki bułki tartej; sól, pieprz, gałka muszkatołowa; olej do wysmarowania formy.

Wykonanie: Obieramy marchewki. Dwie z nich odkładamy, a resztę kroimy w plasterki. Pokrojone marchewki gotujemy w bulionie ok. 20 minut. Następnie miksujemy je za pomocą blendera na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Odłożone marchewki kroimy na duże kawałki i obsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i cukrem, a następnie wlewamy wino. Smażymy tak długo, aż płyn całkowicie odparuje, a marchewki pokryją się gęstym płynem. Pozostałe masło miksujemy, po czym oddzielamy żółtka od białek. Do masła dodajemy po kolei żółtka. Maślaną masę chwilę miksujemy, a następnie po łyżce dodajemy zmiksowaną marchew. Do masy dodajemy bułkę tartą i całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z marchwianą masą. Połowę masy pasztetowej przekładamy do wysmarowanej olejem formy. Układamy na niej usmażone na maśle kawałki marchewek i przykrywamy je pozostałą masą. Formę nakrywamy natłuszczoną folią aluminiową i umieszczamy w większym naczyniu, do którego możemy nalać wody, tak aby sięgała do połowy formy z marchewkowym pasztetem. Pasztet pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu pasztet należy ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Pasztet marchewkowy może funkcjonować jako samodzielne danie lub jako dodatek, np. do pieczeni z indyka.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem