piątek, 20 lipca
14:32

W staropolskim stylu

Fot. Piotr ChudzyńskiFot. Piotr Chudzyński

Upływający czas przydaje szlachetności nawet zwykłym przedmiotom. Wyszczerbiona dziesięcioletnia miska jest tylko brzydkim obiektem, który najwyższy czas zmienić, jednak jak minie jeszcze dziewięćdziesiąt lat, to ta sama rzecz nabierze uroku minionej epoki, przez co stanie się piękna. Podobnie odbieramy dania przyrządzane zgodnie ze starymi recepturami; nie mamy wątpliwości, że babcine smakołyki przewyższają te współczesne. Stąd też taki pozytywny odbiór staropolskiej kuchni. Tym obszernym terminem obejmuje się wszelkie kulinarne dokonania z obszaru Polski, począwszy od średniowiecza, a skończywszy na dwudziestoleciu międzywojennym. Zatem nie ma możliwości, aby pochodzące z tak rozległego przedziału czasowego potrawy zawsze trafiały w nasze gusta. Niemniej wszystko to, co w nazwie ma staropolskość, wydaje się nam szlachetne i dobre. Zdarza się, że jest tak istotnie, czego przykładem jest poniższy przepis na pieczeń z dzika, który nawiązuje do kuchni magnackiej. Ta wytworna receptura doskonale wkomponuje się w menu zbliżających się Świąt Wielkanocnych.

Pieczeń z dzika w różanym sosie

Składniki: 1 kg szynki z dzika (równie smaczna pieczeń powstanie, jeśli użyjemy szynki wieprzowej); 100 g słoniny w plasterkach (słoninę możemy zastąpić boczkiem); 2 łyżki smalcu; 1 łyżka masła; 1 łyżeczka mąki; 3 łyżki konfitury z róży (możemy zastąpić dżemem z żurawiny); 1/2 szklanki wołowego bulionu; sól, pieprz; na marynatę: 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina; 5 ziarenek ziela angielskiego; 5 ziarenek jałowca; listek laurowy; 1 czerwona cebula; 3 ząbki czosnku; 6 suszonych śliwek; szczypta imbiru; skórka otarta z jednej cytryny.

Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy marynatę. W tym celu zagotowujemy wino z przyprawami i pokrojoną w plastry cebulą. Umyte, osuszone mięso układamy w kamionkowej misce i zalewamy przestudzoną marynatą. Zamarynowaną szynkę przenosimy w chłodne miejsce na 3 dni (pamiętamy, aby codziennie przewracać mięso). Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, owijamy w plasterki słoniny. Tak przygotowane mięso obsmażamy ze wszystkich stron na smalcu. Następnie przekładamy do brytfanny, polewamy częścią marynaty i bulionu. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Podczas pieczenia szynki pamiętamy, aby często podlewać mięso pozostałą marynatą i bulionem. Miękką pieczeń przekładamy na talerz i owijamy folią aluminiową, dzięki czemu soki równomiernie rozprowadzą się w pieczeni. W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku z łyżki masła i łyżeczki mąki przygotowujemy jasną zasmażkę. Powstały podczas pieczenia sos przecieramy przez sito, po czym łączymy go z zasmażką i różaną konfiturą. Uzyskany w ten sposób różany sos doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy i podajemy do pokrojonej w plastry szynki z dzika.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem