środa, 25 kwietnia
10:41

Moc postu

fot. Piotr Chudzyńskifot. Piotr Chudzyński

Mijają kolejne dni Wielkiego Postu. Dni, które niewiele różnią się od tych pozostałych w roku. Owszem, bywają osoby, które w tym czasie nie piją alkoholu, bądź nie jedzą słodyczy, niemniej są one w mniejszości. Bowiem Kościół katolicki nigdy nie przywiązywał aż tak dużej wagi do postu jak Kościół prawosławny. W prawosławnym kalendarzu liturgicznym jest około 200 dni postnych, tj. 4 długie posty w roku: przed Paschą, Bożym Narodzeniem, świętem Zaśnięcia Bogurodzicy, dniem Apostołów Piotra i Pawła, jak też kilka jednodniowych postów w wigilię niektórych świąt oraz cotygodniowe w środę (na wspomnienie zdrady Judasza) i w piątek (na pamiątkę Męki Pańskiej).
W okresie komunizmu, na terenie byłego Związku Radzieckiego, Kościół prawosławny przeżywał ogromny kryzys. Prześladowania wierzących spowodowały, iż gros cerkwi zamknięto lub zamieniono na muzea, ale i bogobojność ludu podupadła. W ostatnich latach wiara na tych terenach podlega wskrzeszeniu. W 1988 roku do Ławry Kijowsko-Pieczerskiej (męski monastyr, najświętsze miejsce na Ukrainie), powrócili mnisi. To tam w XI wieku, w pobliżu Kijowa, w pieczarze wydrążonej w urwistym brzegu Dniepru, zamieszkał mnich Antoni. Z czasem do Antoniego przyłączyło się wielu uczniów. Świętość mnichów budziła ogromny szacunek u kijowian, a wieść o ich skromnym, pełnym wyrzeczeń i modlitwy życiu szybko rozeszła się po okolicy. Dzisiaj, już nie w pieczarach, ale w starych budynkach klasztoru, znowu krzątają się brodaci mnisi, a z kuchennych okien roznoszą się zapachy prostych, acz bardzo smacznych posiłków. Jednym z nich są poniższe warenyky.

Warenyky

Skład: na ciasto - 350 g pszennej mąki; 125 ml cieplej wody (znacznie lepsze jest ciasto, gdy zamiast wody użyjemy mleka); 1 jajko; szczypta soli;
na nadzienie - 500 g ziemniaków; 1 cebula; 50 g masła; sól, pieprz.

Wykonanie: Dzień wcześniej gotujemy ziemniaki w mundurkach. Po obraniu przeciskamy je przez praskę do ziemniaków, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle. Następnie dodajemy ją do ziemniaków i całość dokładnie mieszamy. Z mąki, wody, jajka i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i pozwalamy odpocząć w pokojowej temperaturze przez około pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wycinamy za pomocą szklanki okrągłe placuszki. Na każdy placuszek kładziemy nadzienie i składamy w pół, dobrze zlepiając brzegi ciasta (dodatkowo możemy jeszcze połączyć rogi, wówczas otrzymamy pierożki kształtem nieco przypominające uszka). Warenyky ostrożnie wrzucamy na posolony wrzątek. Gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch. Po wyjęciu z wody należy polać je odrobiną masła. Warenyky podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym.

Komentarze   

 
+32 #2 Daniel 2015-03-13 09:16
Cytuję asceta:
najlepiej to księża poszczą sam widzialem,wieprzowinw i golona co dnia w poscie a w piątek do odmiany jagnięcina ...

Bo księża jak stróże prawa myslą że stoją ponad prawem i zasady ich nie obowiązują... Bóg czy Jezus postu nie wymyslił, to wymysł Księży w celu manipulowania wiernymi.....
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+35 #1 asceta 2015-03-12 14:05
najlepiej to księża poszczą sam widzialem,wiepr zowinw i golona co dnia w poscie a w piątek do odmiany jagnięcina ...
Cytować | Zgłoś administratorowi
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem