piątek, 20 lipca
14:30

Czy te oczy mogą kłamać?

Fot. Piotr ChudzyńskiFot. Piotr Chudzyński

„Miała lat dwadzieścia pięć, była dopiero co po pierwszym połogu i w tej pełni piękności, która jest szczytem rozwoju kobiety urodziwej. Przy włosach czarnych, płeć olśniewającej białości, rumieńce żywe, oczy duże, niebieskie, wypukłe i pełne wyrazu, rzęsy czarne i bardzo długie”. Tak Katarzynę II Wielką opisywał Stanisław August Poniatowski – jeden z jej kochanków.
Caryca Katarzyna urodziła się w Szczecinie jako Zofia Augusta Fryderyka von Anhalt-Zerbst. Była niemiecką księżniczką, którą wydano za mąż za holsztyńskiego księcia Piotra Ulryka, późniejszego cara Piotra III. Do historii przeszła jako bezwzględna władczyni, prowadząca rozpustne życie. Polsce nie przysłużyła się dobrze, gdyż uczestniczyła w jej rozbiorach. Nie było to jednak przeszkodą dla króla Stanisława Augusta w przyznaniu jej odznaczenia Orderu Orła Białego. Pewnie dostała go za piękne oczy.

Oczy carycy

Składniki: Ciasto jasne: 6 białek; 1,5 szklanki cukru; 1 szklanka mąki ziemniaczanej; 1 łyżka octu; 1/3 szklanki oleju; ciasto ciemne: 6 żółtek; 2 jajka; 6 łyżek cukru; 4 łyżki mąki pszennej; 1 łyżka proszku do pieczenia; 2 łyżki kakao; 1/3 szklanki oleju; na krem: 2 budynie śmietankowe; 3,5 szklanki mleka; 2 łyżki cukru; 1 opakowanie cukru waniliowego; 250 g miękkiego masła; na polewę: 3 łyżki wody; 3 łyżki cukru pudru; 100 g masła; 3 łyżki kakao; dodatkowo niezbędne będą: 2 czerwone galaretki; paczka okrągłych biszkoptów; kawa lub likier amaretto do nasączania biszkoptów.

Wykonanie:  Zaczynamy od białego ciasta. Ubijamy 6 białek na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier. Kontynuujemy ich ubijanie, aż cukier się rozpuści, po czym dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną oraz olej; później ciemne ciasto. Miksujemy jajka i żółtka do białości razem z cukrem. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i przesypujemy do masy jajecznej. Na koniec powoli wlewamy olej (uwaga: jajka i żółtka powinny być ubite na puch, zaś suche składniki należy wmieszać delikatnie, tak aby ciasto nie straciło na puszystości). Ciasto wlewamy na blachę (31 cm x 21 cm), na przemian ciasto ciemne i ciasto jasne. Blachę umieszczamy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku na 45 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Najpierw gotujemy budyń z cukrem i cukrem waniliowym, a po wystudzeniu miksujemy go z masłem. Rozpuszczamy galaretki w wodzie i odstawiamy w chłodne miejsce. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę kremu. Na kremie tym układamy biszkopty nasączone w kawie lub w amaretto. Na biszkopty wykładamy mocno tężejącą galaretkę, a na nią pozostały krem. Całość przykrywamy drugim blatem ciasta. Polewa: mieszamy i zagotowujemy wszystkie jej składniki. Jeśli wyjdzie matowa, to dodajemy jedną łyżkę mleka. Ciasto pokrywamy polewą i odkładamy w chłodne miejsce.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem