Baner wyborczy Jarosław Berendt

 

 

sobota, 22 września
11:00

Cukrowe domy

Fot. Piotr Chudzyński Noce z niewielkim mrozem, dnie o dodatniej temperaturze, powoli wybudzają z zimowego uśpienia drzewa, w których soki zaczynają coraz szybciej krążyć. Na ten moment czekają kanadyjscy właściciele gospodarstw klonowych. To właśnie na przełomie lutego i marca rozpoczynają oni klonowe żniwa. Umiejętność wytwarzania słodkiego syropu klonowego Kanadyjczycy przejęli od miejscowych Indian. Oni to na początku wiosny spuszczali sok z drzew klonowych do lipowych koryt, do których następnie wkładali mocno nagrzane kamienie, które sprawiały, iż woda odparowywała. Czynność tę powtarzali tak długo, aż uzyskali gęsty syrop.
Dzisiaj proces uzyskiwania syropu jest prawie w całości zmechanizowany. Do wywierconych w drzewach otworów podłączane są plastikowe rurki, którymi sok spływa do centralnego zbiornika. Następnie odparowywany jest na olbrzymich stołach z podgrzewanymi blatami. Gęsty syrop przelewany jest do butelek lub ceramicznych pojemników o różnych kształtach. W celu uzyskania 1 l syropu, należy odparować 40 l soku klonowego. Pomieszczenia, w których odparowuje się sok klonowy zwie się cukrowymi domami. W nich to w sezonie organizowane są liczne festiwale syropu klonowego. Podczas ich trwania można zobaczyć jak wyglądają zbiory tego soku, uczestniczyć w pokazie produkcji syropu (metodą Indian) oraz oczywiście dokonać jego degustacji.

Chrupiące domki z syropem klonowym

Składniki (na ok. 30 sztuk): 150 g masła; 250 g mąki; 110 g cukru; 50 g mielonych migdałów; 3 łyżki syropu klonowego (możemy zastąpić płynnym miodem); 1 jajko; 2 białka; 250 g cukru pudru.

Wykonanie: Masło, zmielone migdały i mąkę siekamy na stolnicy do momentu, aż powstaną liczne, drobne grudki. Następnie dodajemy syrop klonowy oraz jajko. Całość zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formujemy niezbyt grube wałki, które tniemy na 90 kawałków o długości 3 cm i 60 kawałków o długości 4 cm. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z wałeczków układamy domki (trzy krótsze wałki tworzą kwadracik, zaś dwa dłuższe tworzą nad nim trójkątny dach). Jedno białko mieszamy z wodą i smarujemy nim dokładnie wszystkie ciastka. Pieczemy je przez około 12 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Upieczone ciastka studzimy i dekorujemy lukrem utartym z pozostałego białka i 250 g cukru pudru. Po wyschnięciu lukru możemy dodatkowo obsypać domki cukrem pudrem, aby wyglądały jak zimowe, kanadyjskie chatki.

 

Dodaj komentarz

Regulamin dodawania komentarzy

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem