środa, 22 listopada
18:35

Kic kic

zajaczek wielkanocnyzajaczek wielkanocny
Kartki świąteczne, półki sklepowe i wielkanocne dekoracje, pełne są dzisiaj zajączków. Źródło tej symboliki nie jest do końca znane. Skojarzenie zajączka z Wielkanocą sięga XVII wieku. Wtenczas to ten uszaty jegomość po raz pierwszy pojawił się w towarzystwie wielkanocnych jajek. Silnemu spopularyzowaniu uległ dopiero w połowie XVIII wieku wraz z pojawieniem się mody na wypisywanie kartek świątecznych. Jest wiele teorii próbujących wyjaśnić pochodzenie tego skocznego symbolu. Jedna z nich głosi, iż zajączek miał nawiązywać do zwyczajów podatkowych, wedle których daniny mogły być uiszczane w naturze, co sprawiało, że zajączki mogły być częścią zapłaty.

Inna teoria wskazywała, iż zajęcza symbolika pochodzi od dzieci. One to, obdarowywane pisankami na Wielkanoc, miały powiązać prezenty z zajączkami biegającymi wiosną po polach. Bezsprzeczny jest jedynie wniosek, iż nader trudno odszyfrować ludzkie myśli i skojarzenia. Łatwiej jest sprawiać ludziom przyjemność. Zwłaszcza, gdy ci ludzie są jeszcze mali i tak słodcy jak wielkanocne zajączki. Na tym poprzestańmy, piekąc słodkiego gryzonia.
(Autor. Izabella Chudzyńska, Fot. Piotr Chudzyński)
 
Wielkanocny zając drożdżowy
Składniki (na jednego zajączka ok. 20 cm): 25 dag mąki; 2 dag cukru pudru; 1 małe jajko; 2 dag drożdży; 1/2 szklanki mleka; 2 dag masła; szczypta soli; żółtko do posmarowania zajączka; migdały do dekoracji.
Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Masło topimy i odstawiamy na bok, aby przestygło. W misce ucieramy jajko z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże i mąkę. Wyrabiamy ciasto, do którego pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je na pół godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po tym czasie zagniatamy je ponownie. Z 1/3 ciasta formujemy brzuszek zajączka. Pozostałe ciasto dzielimy na 4 części. Z jednej lepimy głowę z drugiej uszy, a z trzeciej łapkę. Ostatnią część ciasta przeznaczamy na koszyczek zajączka. W tym celu formujemy kilka cienkich wałeczków, z których pleciemy koszyczek. Żółtko rozmącamy z 2 łyżkami wody. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy poszczególne części zajączka i zlepiamy je rozmąconym z wodą żółtkiem. Z migdałów robimy pazurki i oko, zaś wąsy możemy wykonać z suchego spaghetti lub wykałaczek. Udekorowanego zajączka odstawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy go żółtkami i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C.

Komentarze   

 
0 #3 czytelnik 2015-01-04 14:13
Nie wstawiali od wielkanocy kulinarii - teraz wstawili bieżący bo na nowej stronie jest zaplanowany dział.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+2 #2 ciekawski 2015-01-03 19:16
Cytuję Igo:
Strona jest beznadziejna, w okresie Nowego Roku przed Trzema Królami piszecie o WIELKANOCY?! Nie czas, nie nastrój, tematyka nie pasuje zupełnie!!!! WSTYD dla redakcji!!!!!

Co się dzieje,wpisy z wielkonocy,to budzi podejrzenia
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+3 #1 Igo 2015-01-03 16:32
Strona jest beznadziejna, w okresie Nowego Roku przed Trzema Królami piszecie o WIELKANOCY?! Nie czas, nie nastrój, tematyka nie pasuje zupełnie!!!! WSTYD dla redakcji!!!!!
Cytować | Zgłoś administratorowi
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem