środa, 22 listopada
18:34

Batoniki zbożowe

batonikbatonik
Niejadki to utrapienie wielu rodziców. Z jednej strony chcemy maluchom przemycić możliwie najzdrowsze i najbardziej odżywcze posiłki, a z drugiej wymagamy, aby im ta zdrowa kuchnia smakowała. Jednak często to co zdrowe niekoniecznie jest smaczne, więc dzieci na różne sposoby odmawiają spożycia tych „pychotek”. Poniższa propozycja p. Emilii Baczyńskiej z Wapna to doskonały pomysł na batonik dla dziecka, który zabierze w śniadaniówce do szkoły. Jego słodycz zadowoli każde dziecko, a bogactwo cennych minerałów i błonnika ukoi nasze poczucie winy, iż słodyczami karmimy nasze pociechy.

Skład:

250 g płatków owsianych;
125 g pokrojonych suszonych owoców (morele, śliwki, figi, daktyle);
75 g rodzynek (ewentualnie żurawiny);
75 g pokrojonych migdałów bez skórki;
50 g mielonych migdałów;
50 g ziaren sezamu;
50 g pokrojonej gorzkiej czekolady;
50 g orzechów laskowych;
1 łyżka ciemnego kakao;
150 g masła;
100 g brązowego cukru;
150 g płynnego miodu.

 

Wykonanie:

W misce mieszamy wszystkie suche składniki na batoniki. W rondelku roztapiamy masło, cukier i miód. Gotujemy to przez 4 minuty. Następnie wlewamy do bakalii i energicznie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o wymiarach 23 x 23 cm. Całość umieszczamy na 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Po upieczeniu studzimy i na 2 godziny umieszczamy w lodówce. Po tym czasie kroimy wypiek na podłużne batoniki, które owinięte w pergamin można przechowywać w metalowym pudełku.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem