środa, 22 listopada
18:33

Gdybym był bogaczem

tartatarta
Zielone kobierce podagrycznika rozścieliły się w parkach, przydrożnych rowach oraz lasach. Winą za nadmierne jego rozpowszechnienie obarczono mnichów, którzy w swoich przyklasztornych ogrodach uprawiali go dla celów leczniczych.
Ziele to swoją nazwę wzięło od choroby, na którą pomaga, czyli podagry. Podagra (inaczej dna moczanowa) jest chorobą metaboliczną, polegającą na podwyższeniu poziomu kwasu moczowego we krwi i odkładaniu kryształów soli moczanów w tkankach i stawach (najczęściej dotyczy to dużego palucha stopy).
Przyczyna rozwoju tej choroby w dużej mierze tkwi w nieprawidłowym odżywianiu, polegającym na nadmiernym spożywaniu potraw tłustych, bogatych w białko oraz w nieumiarkowanym piciu alkoholu. Dlatego chorobę tę zwano również „chorobą bogaczy”. Dotyka ona najczęściej mężczyzn po 40 roku życia (za nic sobie ma równouprawnienie płci).
Wątpliwym pocieszeniem dla cierpiących na podagrę jest to, iż cierpiały na nią m.in. takie znakomitości jak: Aleksander Wielki, Zygmunt III Waza, Leonardo da Vinci, Isaac Newton i Ludwig van Beethoven. Niemniej choroba ta jest przykra, stąd mimo wszystko warto jej uniknąć.
A przyczynić się do tego może tarta z podagrycznikiem. Zielsko to w smaku jest nieco pikantne, ale smaczne (moim zdaniem lepsze od modnej od jakiegoś czasu kolendry). Jeśli stałoby się tak, iż rozsmakowaliśmy się w nim, wówczas można stosować go na podmiankę za szpinak.

Wiosenna tarta ze szparagami
Skład:
ciasto
180 g mąki;
120 g masła;
1/2 łyżeczki soli;
1/2 łyżeczki cukru pudru;
5 łyżek zimnej wody;
nadzienie
350 ml kwaśnej śmietany (18 proc.);
2 jajka;
5 dag gotowanej szynki;
10 dag tartego ostrego sera;
1/2 pęczka szparagów;
garść posiekanego ziela podagrycznika (z powodzeniem możemy zastąpić nacią pietruszki); sól, pieprz.
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i palcami rozdrabniamy składniki do momentu, aż powstaną drobne grudki. Dodajemy sól, cukier oraz stopniowo wodę. Całość zagniatamy (jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy jeszcze odrobinę wody), zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
W tym czasie obieramy szparagi. Następnie w osolonym wrzątku gotujemy je przez ok. 20 min.
Ubijmy jajka ze śmietaną, solą i pieprzem. Formę do tarty (o średnicy 25 cm) smarujemy tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy i przekładamy do formy. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Na cieście rozkładamy ugotowane i osuszone szparagi, posypujemy je serem i drobno pokrojoną szynką. Całość zalewamy masą jajeczną, którą posypujemy jeszcze drobno pokrojonym podagrycznikiem. Tartę ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok. 25 min., aż wierzch się przyrumieni, a wbity w nadzienie nóż po wyjęciu będzie suchy.

W tym samym czasie, gdy zielenią się dywany podagrycznika, z ziemnych kopców wychylają swoje główki szparagi. W chińskiej medycynie szparagi nadal uważane są za środek leczniczy, zapobiegający podagrze. Jednak obecnie istnieją doniesienia, iż nie są one polecane chorym na dnę moczanową, gdyż z jednej strony oczyszczają organizm ze złogów moczanów, ale za to z drugiej zawierają dużo puryn, których nadmiar przyczynia się do ich powstania. Stąd najbezpieczniej jeść szparagi w połączeniu z podagrycznikiem, a będzie zdrowo, smacznie i wiosennie.

(Autor Izabela Chudzyńska, Fot. Piotr Chudzyński)

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem