950X120A

 

poniedz., 23 września
09:04

Ozory wieprzowe zapiekane w sosie chrzanowym (porcja dla 2-3 osób)

W fachowej literaturze technologów gastronomicznych podroby takie jak: płuca, serce, nerki, języki itd. określane są mianem ubocznego surowca rzeźnego. Przez wieki w Europie te elementy zwierząt nie były uznawane za rarytasy. Stąd zwykle trafiały na stoły uboższej części społeczeństwa, bądź były wykorzystywane do przygotowywania wędlin podrobowych typu: pasztetowe, wątrobianki, salcesony, bądź kiszki. Obecnie, gdy mięso przestało być towarem deficytowym, zatraciło ono swój elitarny charakter. O dziwo, zyskały go podroby. Do dobrego tonu w eleganckich restauracjach Anglii, Francji, Niemiec należy posiadanie w karcie dań specjałów z płuc, mózgu lub języka. Nie jest to szkodliwy trend, skoro zawartość wielu składników mineralnych i witamin w podrobach jest wyższa niż w tkance mięsnej. Dodatkowo ten modny podrobowy towar charakteryzuje atrakcyjna niska cena, a to z rzadka dotyczy towarów na topie. (...)

WIĘCEJ W ŚRODOWYM WYDANIU GŁOSU NR 20 Z 15 MAJA 2019 R.

 

Dodaj komentarz

Regulamin dodawania komentarzy

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem