950X120A

 

poniedz., 23 września
09:01

Sznycelki cielęce ze szparagami (przepis z terenów byłej Jugosławii)

Wiosna już w pełni. Drzewa pokrywają się kwieciem, delikatne młode listki krzewów rozwijają się, aby zaznać słonecznego ciepła, zaś uśpione byliny przekuwają glebę nowymi pędami. Dzięki tej corocznej „celebrze życia”, znowu możemy rozkoszować się szparagami. Z okrytej płaszczem ziemi karpy (podziemna łodyga), wyrastają młode pędy szparagów. Jeśli pragniemy, aby były białe, to nad karpą należy usypać odpowiednio duży kopiec ziemi, aby rosnący pęd zachował biały kolor, bo straci go w momencie, gdy końcowa jego część przebije powierzchnię wzgórka. Jeśli zaś chcemy spożywać zielone szparagi, to nie musimy usypywać ziemnych wałów, wystarczy wycinać młode pędy, gdy jedna trzecia łodygi jest zielona. W starożytności najbardziej ceniono dzikie szparagi, pozyskiwane na wzgórzach wokół Neapolu. Obecnie dzikie pędy tej rośliny zbierane są każdej wiosny przez Chorwatów, gdyż chorwackie zbocza gór nadal chętnie porastają te szlachetne rośliny. (...)

WIĘCEJ W ŚRODOWYM WYDANIU GŁOSU NR 19 Z 8 MAJA 2019 R.

Dodaj komentarz

Regulamin dodawania komentarzy

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem