poniedz., 22 października
11:48

Risotto z cukinią

Tegoroczne lato, gorące i suche, nie różni się niczym od typowego lata we Włoszech. Dodatkowo ciepłe noce sprzyjają posiłkom na świeżym powietrzu. Zatem wystarczy przygotować włoskie jedzenie, a poczujemy się jak na włoskich wakacjach. Doskonałe na lekką kolację byłoby risotto z włoskiego ryżu. We Włoszech uprawia się ryż przede wszystkim z gatunku Oryza sativa japonica, który podczas gotowania zachowuje lekko twarde ziarno. Uprawa włoskiego ryżu nadzorowana jest przez specjalny państwowy instytut. To za jego sprawą, ryż kierowany do sprzedaży musi mieć określoną kategorię, która powinna być podana na opakowaniu. Włoski ryż dzieli się na cztery kategorie: riso comune (ryż do użytku w gospodarstwie domowym), riso semifino (ryż okrągłoziarnisty), riso fino (ryż standardowy) i riso superfino (ryż najwyższej jakości). Włosi wiedzą, że każda potrawa z ryżem wymaga jego odpowiedniej kategorii. Przykładowo, do risotta najlepszy jest ryż najwyższej jakości taki jak: Arborio lub Carnarolli, którego ziarenka zawierają sporo skrobi. Dzięki temu po ugotowaniu pozostają wilgotne i soczyste, o czym możemy przekonać się przygotowując risotto z cukinią. (...)

WIĘCEJ W ŚRODOWYM WYDANIU GŁOSU NR 35 Z 29 SIERPNIA 2018 R.

 

 

Dodaj komentarz

Regulamin dodawania komentarzy

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem