wtorek, 17 lipca
22:50

Sałatka nicejska

Pragniemy rzeczy oryginalnych, prawdziwych, autentycznych. Nawet najlepsza kopia malarskiego dzieła pozostawia w nas niedosyt. Jednak z obrazami jest łatwiej, zawsze, bądź prawie zawsze, wiemy co jest kopią, a co oryginałem. Natomiast ze znanymi potrawami jest cokolwiek trudniej, gdyż nie sposób określić, jaka receptura na jej przygotowanie jest najprawdziwsza. Znana na całym świecie sałatka nicejska ma tyle swoich wariantów, że już od dawna prowokuje autorytety kulinarnego świata do wypowiadania się, co koniecznie winno się w niej znaleźć, a czego w żadnym wypadku być w niej nie powinno. Żyjący pod koniec XIX wieku August Escoffier (wybitny francuski szef kuchni, autor wielu książek kucharskich) nazywał profanacją używanie do sałatki nicejskiej gotowanych składników. Choć nie przeszkodziło mu to w jednej ze swoich książek umieścić przepis na tę sałatkę z gotowanymi ziemniakami. Z kolei żyjący w XX wieku Jacques Medecin, autor książki o kuchni prowansalskiej, uważał że użycie gotowanego jajka i tuńczyka jest dopuszczalne, a jedynie haniebne jest dodawanie do niej gotowanego ziemniaka czy kiszonego ogórka. Poniższy przepis na nicejski specjał jest z pewnością bardzo smaczny, bardzo letni i „zasadniczo” nicejski, oparty o składniki z grupy „profanacji” oryginału, gdyż kuchenne autorytety, póki co, nie dopracowały się wspólnego stanowiska w jej sprawie.

WIĘCEJ W AKTUALNYM WYDANIU GŁOSU NR 27 Z 4 LIPCA 2018 R.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem