Baner wyborczy Jarosław Berendt

 

 

niedziela, 21 października
07:50

Oładki z rabarbarem i sosnowym syropem

Przez wieki pożądana, długo poza zasięgiem finansowym zwykłych zjadaczy chleba, słodycz cukru w momencie, gdy stała się powszechnie dostępna, została zohydzona etykietą niezdrowej żywności. Wiele wskazuje na to, iż cukier zawdzięczamy Hindusom. Prawdopodobnie słodka trawa pochodzi z doliny Gangesu. Z niej to uzyskiwano syrop, który długo gotowany gęstniał, a w trakcie transportu potrafił ulec skrystalizowaniu. Szybko okazało się, że wielu pragnie słodkiego smaku i wiele jest w stanie zapłacić, aby raczyć się słodyczą cukru. Pierwszą rafinerię cukru założyli Arabowie około tysięcznego roku. Oni też jako pierwsi odkryli karmel. Ulepszając proces oczyszczania syropu otrzymali kleistą, brązową masę, którą mieszkanki haremów używały początkowo do depilacji. Z czasem doceniono też smakowe walory karmelu. W średniowiecznej Europie chrupanie cukrowych łakoci zalecane było przed snem. Uważano, że cukier sprzyja uwalnianiu „wiatrów” i powstawaniu nasienia. Stąd słynny langwedocki wędrowny lekarz Arnaud de Villeneuve polecał karmel sosnowy tym, którzy mają problem „w poczęciu”. (...)

WIĘCEJ W ŚRODOWYM WYDANIU GŁOSU NR 21 Z 23 MAJA 2018 R.

Dodaj komentarz

Regulamin dodawania komentarzy

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem