poniedz., 23 lipca
13:56

Pierś kurczaka nadziewana szparagami w sosie estragonowym

Białe lub zielone pędy szparaga lekarskiego, powiązane w pęczki, dekorują stoiska warzywne, wieszcząc otwarcie sezonu na młodą, tegoroczną zieleninę. Szparagi są naturalnie ekologiczne, bo zasadniczo wszelkie opryski, których wymaga uprawa tej rośliny, odbywają się po zakończeniu zbiorów. Szparagi spożywane były już w starożytności, wówczas też zaczęto je uprawiać. Kryzysowe lata odnotowały te warzywa w średniowieczu. W epoce entuzjastycznie nastawionej do człowieczej duszy, krytycznie zaś do ciała, zabrakło miejsca na pobożnych stołach dla tego fallicznego w kształcie warzywa. Dopiero zafascynowane ludzkim ciałem odrodzenie przywróciło szparagi kuchni. (...)

WIĘCEJ W ŚRODOWYM WYDANIU GŁOSU NR 20 Z 16 MAJA 2018 R.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem