poniedz., 25 czerwca
19:13

Łosoś w sosie szczawiowym

Dziko rosnące rośliny stanowiły ważny składnik diety ludności wiejskiej. Zbierano je w celu urozmaicenia codziennego pożywienia, ale przede wszystkim jako uzupełnienie niedoborów pokarmowych na tzw. przednówku. Zielone części roślin wykorzystywano najczęściej wiosną, bo wówczas młodych liści i pędów był dostatek. Zazwyczaj podawano je w formie zupy lub gęstej breji, w skład której - oprócz dzikich roślin - wchodziły: kasze, ziemniaki, jajka oraz tłuszcz (np. słonina, masło bądź olej roślinny). Najpowszechniej spożywaną w Polsce dziką rośliną był szczaw zwyczajny, który gościł i na stołach chłopskich, i na dworach, gdzie był dodawany do sosów. Dzieci jadły szczaw na surowo, często podczas wychodzenia „na pasionkę”, kiedy to o świcie udawały się na pastwisko lub do lasu (np. w Puszczy Białowieskiej pasiono krowy jeszcze w latach 60. XX w.), aby paść krowy lub inne zwierzęta. Dostawały całodzienny prowiant, czyli kawałek chleba i butelkę mleka. Taka ilość jedzenia nie zaspakajała apetytu młodych organizmów, więc dzieci zdobywały pożywienie na polu, łące bądź w lesie. Dzisiejsze wiejskie dzieci mają bardzo nikłą wiedzę na temat dzikich roślin jadalnych, ale póki co szczaw jeszcze rozpoznają.
O tej porze roku szczaw jest delikatny i smaczny, zatem może warto użyć go do sosu, jak to czyniono dawniej na polskich dworach. (...)

WIĘCEJ W ŚRODOWYM WYDANIU GŁOSU NR 18 Z 2 MAJA 2018 R.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem