Baner wyborczy Jarosław Berendt

 

 

wtorek, 18 września
13:23

Cielęca pieczeń nadziewana zielonym groszkiem

Soczysta zieleń młodych liści co roku odmładza rzeczywistość. W delikatnych częściach roślin zachodzi najpotężniejszy proces biochemiczny ożywionego świata. W zaledwie kilka sekund wychwycone fotony światła przekształcane są w związki organiczne w drodze fotosyntezy. Wiedza o niej wzrosła dopiero w XX wieku, co nie oznacza, że wcześniej nie interesowano się tym, dlaczego rośliny do życia potrzebują światła.Grecy poprzestali na teorii, że wszelkie potrzeby roślin zaspakaja Słońce. Na powiązanie światła z fotosyntezą należało poczekać do XVIII w., kiedy to weterynarz i fizjolog roślin Jan Ingenhousz dowiódł, że zielone części roślin odświeżają powietrze, pobierając z niego dwutlenek węgla i uwalniając tlen, ale tylko w obecności światła. Kolejne stulecie powiązało fotosyntezę z tworzeniem w roślinach skrobi. Dopiero XX w. odsłonił kolejne etapy procesu. Powiązał go z zielonym barwnikiem – chlorofilem. Na jego podstawie stworzył sztuczny układ fotosyntetyczny, który w marzeniach naukowców miał być spożytkowany do skonstruowania biologicznego komputera.
Nie ulega wątpliwości, że „zielona moc” napędza życie na Ziemi. Skorzystajmy z niej i my, przygotowując zieloną pieczeń. Może doda nam energii niezbędnej w oczekiwaniu naprawdziwą wiosnę.

Dodaj komentarz

Regulamin dodawania komentarzy

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem