poniedz., 20 sierpnia
00:00

Drożdżowe pierożki z łososiem

Żydzi wierzą, że restrykcyjne zasady zapisane w Torze na temat jedzenia koszernego (czyli odpowiedniego) oraz trefnego (nieodpowiedniego) przekazał Mojżeszowi Bóg na Górze Synaj. Stosowanie koszernych zasad w kuchni było od pokoleń sposobem na ograniczanie bliskich relacji z osobami innego wyznania. Żydzi nie jadali w domach nieżydowskich i ich kuchnia bardzo długo opierała się wpływom innych kultur kulinarnych. Od stuleci pobożni Żydzi jedzą jedynie mięso parzystokopytnych przeżuwaczy: krów, kóz, owiec lub saren. Zanim będą mogli przystąpić do ich konsumpcji, muszą pozbawić je życia, minimalizując ich uczucie strachu i cierpienia, co zapewnia rytuał uboju (szechita). Następnie należy mięso pozbawić krwi, stąd moczy się je po uboju w słonej wodzie i dopiero tak oczyszczone mięso jest koszerne. Zasady koszrutu (czyli reguły koszeru) nie uznają ryb jako mięsa, choć nie wszystkie ryby uznawane są za koszerne, jedynie te, które mają ości i płetwy, stąd węgorz koszernym nie jest. Łosoś zaś koszerny jest i wspaniale smakuje w drożdżowych pierożkach, które pieką rosyjscy Żydzi w Ameryce.

Dodaj komentarz

Regulamin dodawania komentarzy

Kod antyspamowy
Odśwież

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem