środa, 20 czerwca
22:27

Zupa kalafiorowa z koperkowymi kluskami

Ogród warzywny swoje lata świetności przeżywał w XVII wieku. Wówczas, dobrze urządzony, bywał miejscem, gdzie zapraszano gości, którzy pośród plonujących warzyw rozkoszowali się biesiadą. Sam Ludwik XIV (najdłużej panujący król Francji) uwielbiał odpoczywać

 

Czytaj więcej...

Truskawkowe tartaletki

Dojrzewające truskawki rokrocznie zapowiadają bogactwo nowego warzywno-owocowego sezonu. Ich lśniące, czerwone owoce nie wydają się być dziełem natury, ale jakiegoś genialnego ogrodnika. I faktycznie, truskawki swoje powstanie zawdzięczają człowiekowi. Otóż król Francji Ludwik

 

Czytaj więcej...

Gulasz z dzika, z zielonymi szparagami

Dzień Babci, Dzień Kobiet, Dzień Matki, Dzień Nauczyciela (nauczyciel to z reguły też kobieta), trudno nie odnieść wrażenia, że specjalnymi dniami honorujemy głównie kobiety. Owszem czasami przy okazji ich święta wspomina się o: Dniu Dziadka, Chłopaka lub Mężczyzny, ale każdy wie, że to

 

Czytaj więcej...

Pierekaczewnik

Egzotyka ciekawi i intryguje. Dotyczy to zarówno obiektów kultury materialnej, jak i ludzi. Polscy Tatarzy mieli wszelkie cechy pięknej społeczności, którą można bez lęku podziwiać. Pochodzili z dalekiej, dzikiej Azji, mieli inną religię, ale mimo to wydawali

 

Czytaj więcej...

Oładki z rabarbarem i sosnowym syropem

Przez wieki pożądana, długo poza zasięgiem finansowym zwykłych zjadaczy chleba, słodycz cukru w momencie, gdy stała się powszechnie dostępna, została zohydzona etykietą niezdrowej żywności. Wiele wskazuje na to, iż cukier zawdzięczamy Hindusom. Prawdopodobnie słodka trawa pochodzi z doliny

 

Czytaj więcej...

Pierś kurczaka nadziewana szparagami w sosie estragonowym

Białe lub zielone pędy szparaga lekarskiego, powiązane w pęczki, dekorują stoiska warzywne, wieszcząc otwarcie sezonu na młodą, tegoroczną zieleninę. Szparagi są naturalnie ekologiczne, bo zasadniczo wszelkie opryski, których wymaga uprawa tej rośliny, odbywają się po zakończeniu

 

Czytaj więcej...

Szaszłyki z kiełbasek z sosem curry

Majowe, słoneczne dni sprzyjają plenerowym spotkaniom w gronie przyjaciół. Wystarczy wówczas zorganizować niewielką ogrodową przestrzeń oraz wystawić grilla, aby mogła się odbyć biesiada. Niekwestionowaną ojczyzną grillowania jest Ameryka, skąd pochodzi większość grillowych

 

Czytaj więcej...

Łosoś w sosie szczawiowym

Dziko rosnące rośliny stanowiły ważny składnik diety ludności wiejskiej. Zbierano je w celu urozmaicenia codziennego pożywienia, ale przede wszystkim jako uzupełnienie niedoborów pokarmowych na tzw. przednówku. Zielone części roślin wykorzystywano najczęściej wiosną, bo

 

Czytaj więcej...

Sernik „Cielak”

W Starym Testamencie Bóg przekazał człowiekowi władzę nad wszelkim ziemskim stworzeniem. W dziejach ludzkości, człowiek realizował ów dar w różny sposób. Wydaje się, że najbardziej zdecydowanym krokiem w kierunku pełni panowania nad ziemskim życiem była

 

Czytaj więcej...

Pieczone „rozpłaszczone” przepiórki z ziemniakami

W czasie okołoświątecznym oferta naszych sklepów staje się bogatsza i ciekawsza. Na stoiskach pojawiają się śliczne, dropiate jajeczka przepiórek. Nauczyliśmy się je jeść, stąd oferta ich jest bogatsza, a i cena bardziej dostępna. Przepiórki je znoszące są

 

Czytaj więcej...

Cielęca pieczeń nadziewana zielonym groszkiem

Soczysta zieleń młodych liści co roku odmładza rzeczywistość. W delikatnych częściach roślin zachodzi najpotężniejszy proces biochemiczny ożywionego świata. W zaledwie kilka sekund wychwycone fotony światła przekształcane są w związki organiczne w drodze fotosyntezy. Wiedza

 

Czytaj więcej...

Tort kanapkowy

Zwyczaj żartowania w dniu 1 kwietnia znany był na ziemiach polskich już w XVI wieku. Zygmunt Gloger (1845-1906, polski historyk, etnograf, folklorysta), pisał, że zapoczątkowali go Żydzi, którzy nie wierząc w Zmartwychwstanie Pańskie wszystkich uczyli kłamać. Przez wiele

 

Czytaj więcej...

Symbol Wielkanocy

FOT. Piotr ChudzyńskiFOT. Piotr Chudzyński

Świąteczny stół bogaty w: zimne mięsa, kiełbasy, kolorowe jajka i przeróżne ciasta, od początków chrześcijaństwa zdobi wielkanocny baranek. Niekiedy samodzielnie wyrzeźbiony z masła, czasami upieczony z ciasta albo pośpiesznie kupiony

 

Czytaj więcej...

Takie jaja

kulinariakulinaria

Powiewy ciepłego powietrza zwiastują zbliżanie się wiosny. Pojawiają się pierwsze kwiaty, a w powietrzu unosi się nerwowy ptasi świergot. Wszak trudno zachować spokój, kiedy trzeba rozglądnąć się za partnerką, znaleźć przytulne gniazdo, doprowadzić do pomyślnego lęgu piskląt

 

Czytaj więcej...

Kurczak w pomarańczach

„Kobiety przymiotami ciała słyną - wie o tym każdy z książek lub skądinąd” (G. Brassens). Z pewnością o przymiotach kobiecego ciała wiedział dużo najwybitniejszy pianista XX w. Artur Rubinstein (1887 - 1982). W autobiografii wyznał, że już w wieku 15 lat

 

Czytaj więcej...

Kibiny z wieprzowym nadzieniem

Początek marca to czas taki trochę nijaki, kończy się zima, a wiosny jeszcze nie widać. Inaczej jest w Wilnie, gdzie około 4 marca rozpoczyna się organizowany od kilku stuleci barwny Jarmark Kaziukowy. Swoją nazwę wywodzi od imienia patrona Litwy – św. Kazimierza, którego

 

Czytaj więcej...

Aquapark uzaleznienia pakos224px

 

 

Wielkopolskapowiat_wagrowiecki_herbMiasto_WagrowiecGmina_Wagrowiec1_skoki2_golancz3_damaslawek4_miescisko5_wapno
interiaangoragazeta prawnagazety lokalnegłos wielkopolskiitv wągrowiecjamajkakreisbotemotel-azylpietrakradio merkurysdpspltok fmwielspinwillisch_logo
aquapark_wagrowiecnielbaSTART-logo bgzPalucki Bank Spoldzielczy

Na naszej stronie internetowej stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem